Proact

Trends op het gebied van data en digitale veiligheid

Al ruim tien jaar is Proact, Europa’s toonaangevende onafhankelijke leverancier van datacenters en cloudservices, klant van Bytesnet. Waarom dat zo is wordt duidelijk gemaakt door Bertus Doppenberg, Directeur Projecten. Het heeft onder andere te maken met de veiligheid en continuïteit van de bedrijfsvoering van hun klanten. Maar Bertus deelt ook zijn visie over de manier waarop digitale veiligheid er in de nabije toekomst uitziet en vertelt ons waar hij trots op is…

De start, 10 jaar geleden

Proact ondertekende in 2010 een overeenkomst met een groot ziekenhuis in de omgeving van Rotterdam. Alle eigen servers en de bijbehorende apparatuur werden als Managed Services bij Proact afgenomen. Een belangrijke eis van deze klant was dat het externe datacenter dichtbij moest zijn en dat de data op Nederlandse bodem zou blijven. Het gaat in ziekenhuizen immers om zeer privacygevoelige data. Bytesnet, toen nog Rotterdam Internet Exchange, leek de meest logische keuze. Volgens Bertus was niet alleen de locatie een reden om voor Bytesnet te kiezen. “Wat ons destijds al enorm aansprak is dat we hier te maken hebben met een groen datacenter, maar vooral ook de flexibiliteit en het snelle schakelen van de organisatie viel ons op. Compact, met veel kennis en inhoud zou ik hen willen noemen”, is hoe Bertus het verwoordt. Daarom maken zij ook gebruik van smartHANDS, een service waarbij Bytesnet experts op elk gewenst moment aanvullend onderhoud kunnen verrichten in de zwaarbeveiligde server racks van Proact.

Trends op het gebied van data en digitale veiligheid

We vroegen Bertus welke trends hij signaleert. “Het gaat lang niet altijd meer alleen maar over de veiligheid van data. Door de enorme toename van wereldwijde data wordt het steeds interessanter om er ook echt iets mee te gaan doen”, is zijn antwoord. De kunstmatige intelligentie (AI) die er nu is zal voor steeds intelligentere systemen gaan zorgen die zelflerend zijn en onderlinge verbanden gaan leggen. Daardoor kunnen in allerlei omgevingen veel betere voorspellingen gedaan worden, bijvoorbeeld op het gebied van service en onderhoud, maar net zo goed op het gebied van klantgedrag. Voor datacenters betekent dit een enorme kans om meer samen te gaan werken op het gebied van data en innovatie.

Bertus denkt dat de technologie ons gaat helpen om ons nog beter te beschermen tegen hacking en cyberaanvallen. “Daar waar nu ethical hackers (of white hackers) een constante strijd voeren met de echte cybercriminelen zullen we binnen afzienbare tijd niet meer na hoeven te denken over de beveiligingsvraagstukken van vandaag de dag”, voorspelt hij. Intelligente software herkent nu al automatisch fraudepatronen, witwassen wordt eerder opgemerkt en het aantal phishing e-mails zal door de technologie verder worden teruggedrongen. Natuurlijk zullen er altijd criminelen blijven bestaan en kunnen er, doordat de waarde van data groter wordt, altijd nieuwe bedreigingen ontstaan. Er is nog een belangrijke beweging die hij signaleert op het gebied van digitale veiligheid.

De gebruiker is key als het om digitale veiligheid gaat

“Er moet anders en holistisch naar digitale veiligheid gekeken worden. In het verleden gebeurde het samenwerken tussen mensen in betrouwbare en gesloten MPLS-netwerken”, vertelt Bertus. Tegenwoordig moet je als CIO, IT-manager of beheerder op zoek naar een andere samenhang, omdat communicatie tussen collega’s en klanten steeds meer via cloudplatformen of ‘as-a-service-platformen verloopt. “Een firewall die je vroeger had heeft weinig effect als de mailomgeving buiten de muren van de organisatie staat” is een pakkende opmerking van Bertus. Dat betekent dat er meer dan ooit nagedacht moet worden wat je private houdt en wat zonder problemen in een publieke omgeving opgeslagen mag worden. Proact helpt organisaties om de juiste Cloud infrastructuur te leveren die in de meeste gevallen hybride zal zijn.

Een firewall die je vroeger had heeft weinig effect als de mailomgeving buiten de muren van de organisatie staat
Bertus Doppenberg

De trots van Bertus

Ter afsluiting vroegen we Bertus waar hij trots op is. Hij hoefde er niet lang over na te denken. “We zijn een honderd procent Europese serviceprovider en onafhankelijk van welke vendor of telecomprovider dan ook. Dat Europese betekent dat we data beschermen op basis van de privacywetgeving die in Europa geldt. Zelfs als je e-mail intern wilt regelen, kunnen we dat als dienst via Bytesnet regelen”, geeft hij aan. Grote organisaties die bijvoorbeeld producten ontwikkelen en te maken hebben met patenten of non-disclosure documenten zijn daarom klant bij Proact en Bytesnet. Tot slot gaat het bij Proact om menselijke waarden gecombineerd met proactiviteit. Het bedrijf Peopleware, wat recentelijk is overgenomen, is bij uitstek een organisatie die heel dicht bij de klant staat en customer intimacy in de genen heeft zitten. Proact is het bedrijf wat al jarenlang bewezen heeft om elke technische uitdaging door middel van kennis aan te gaan. “Dat blijkt in de praktijk een prachtige combinatie te zijn!” sluit Bertus af.

Dankwoord

Natuurlijk willen wij Bertus Doppenberg enorm bedanken voor het delen van zijn visie en spreken de wens uit om samen elkaar te versterken als het gaat om data veiligheid, continuïteit en innovatie.

Klik hier voor de downloadbare versie van deze klantcase.

Meer weten? Neem contact op met Anthony!

Wil je meer informatie over deze samenwerking? Neem dan contact met ons op, dan zal Anthony u te woord staan!