Intermax HealthCloud

Een flexibele, razendsnelle, veilige en AVG proof cloudomgeving voor de zorg.

Een trouwe relatie. Dat is hoe we Intermax uit Rotterdam wel mogen noemen. Sinds 2008 zijn zij al met Bytesnet verbonden, waren zij een van onze drie founding customers, samen met het Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis, en is er sprake van een intensieve samenwerking. Deze samenwerking resulteerde onder andere in een innovatieve cloudomgeving voor de zorg; de HealthCloud. We gaan erover in gesprek met Herwin Jan Steehouwer, Directeur Business Development van Intermax.

We hebben de HealthCloud ontwikkeld omdat we de zorg beter willen maken en omdat we een duidelijke vraag vanuit de zorgsector merkten naar flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenbeheersing van de ICT-infrastructuur
Herwin Jan

Het initiatief ontstond vanuit Intermax

Enkele jaren geleden veroverde Cloud de wereld en werden ook zorgverlenende instellingen geconfronteerd met de komst van Public Cloud oplossingen. Maar zou het verstandig zijn om patiënt- en cliëntgegevens in bijvoorbeeld een Microsoft Azure omgeving op te slaan? Al snel bleek dat de ‘Cloud act’ een belemmering vormde. Deze Amerikaanse wet dicteert dat Amerikaanse techbedrijven hun data bij calamiteiten aan de Amerikaanse overheidsinstanties moeten overhandigen, ook als deze buiten de Verenigde Staten staan. Op dit moment zijn zo’n 25% van de Nederlandse datacenters in handen van de Amerikanen. We schreven er al eerder over in deze blog.

De kracht zit in de juiste mix

Daarom wilde Intermax een futureproof cloudomgeving voor de zorg kunnen aanbieden, verpakt in een 100% Nederlandse oplossing waarbij de zorgsector niet de regie over privacygevoelige data uit handen hoefde te geven. Dat heeft geresulteerd in een oplossing waar de HealthCloud functioneert met de snelheid en flexibiliteit van public cloud, maar dan wel op Nederlandse bodem in de datacenters van Bytesnet. Dat gebeurt door Intermax in een gemanagede private omgeving die uitsluitend voor de zorg is. Inmiddels maken diverse ziekenhuizen en andere zorg verlenende instanties in de regio Rotterdam en Den Haag gebruik van deze oplossing. En dat is niet alleen vanwege de veiligheidscomponent.

“Pay as you use”

Belangrijk is dat technologische ontwikkelingen (te) hard gaan voor zorg verlenende instanties om zelf de benodigde infrastructuur te managen. “Door schaalgrootte te creëren en met meerdere partijen te investeren hebben we belangrijke kostenvoordelen gerealiseerd”, vertelt Herwin Jan. Dat betekent dat er betaald wordt naar gebruik, maar wel volgens de strenge veiligheidseisen van de zorg, zoals encryptie, redundancy en disaster recovery. Dat vraagt overigens van de klanten in de zorg om een ander investeringsmodel. “Pay as you use” maakt het mogelijk om de laatst beschikbare technieken beter te gebruiken in plaats van lang af te schrijven op iets wat al verouderd is. Lees desgewenst hier de aanvullende informatie van HealthCloud op de website van Intermax.

De samenwerking tussen Intermax en Bytesnet ging nog een stap verder.

Rekenkracht voor onderzoek

Vanuit het Erasmus MC kwam, vanuit de research afdeling, de vraag om extra rekenkracht te genereren voor wetenschappelijk onderzoek. De zakelijke relatie tussen Bytesnet en het Erasmus MC dateert ook al uit 2008, voor wat betreft de datacenterdiensten en verbindingen. Maar dit keer was de vraag anders en nog uitdagender.

Bij wetenschappelijk onderzoek ligt de uitdaging niet alleen in de grote hoeveelheid data die als geschreven teksten wereldwijd aanwezig zijn, maar met name is er in het ziekenhuis ook sprake van de verwerking van enorme hoeveelheden beeldmateriaal, denk aan röntgenfoto’s, MRI-beeldmateriaal maar ook videomateriaal. Daarvoor was extra rekenkracht nodig. “Intermax levert een groot deel van de benodigde computing, terwijl Bytesnet zorgt voor de steeds groter wordende dataopslag”, sluit Herwin Jan af. De research afdeling van het Erasmus MC maakt inmiddels gebruik van de rekenkracht van de HealthCloud.

Behaalde resultaten

  • Grip op onderzoeksdata in een optimaal beschikbare en veilige omgeving in Nederland onder Nederlandse wet- en regelgeving en de certificeringen van Intermax en Bytesnet; ISO 9001, 14001, 27001, NEN 7510 en ISAE 3202.
  • Het eigendomsrecht van onderzoeksrapporten is veiliger geborgd.
  • De mogelijkheid om meer en sneller onderzoek uit te voeren door de extreem hoge rekenkracht.
  • Snellere publicaties van onderzoeksrapporten.
  • Het vergroot de reputatie van de zorgverlening van het Erasmus MC die, zoals we allemaal inmiddels ondervonden hebben, toonaangevend is in de wereld.

Over Intermax

Intermax is het meest gecertificeerde cloudsourcingbedrijf van Nederland. De visie van het bedrijf – systemen zijn er om mensen te ondersteunen, niet andersom – zorgt ervoor dat Intermax de weg naar de cloud op een unieke manier benadert. De beste oplossingen worden niet gevonden in de techniek, maar in de beleving van de mensen die het gebruiken. Veiligheid, efficiëntie, betrokkenheid en transparantie staan bij Intermax hoog in het vaandel. En niet zonder resultaat: het bedrijf won al meerdere malen de Best Workplace-award. Intermax is onderdeel van de Intermax Group. Meer informatie is te vinden op de website.

Dankwoord

Namens Bytesnet willen we Herwin Jan Steehouwer bedanken voor het delen van zijn verhaal en spreken wij de wens uit om nog lang samen een belangrijke rol in de zorgsector te kunnen vervullen.

Klik hier voor de downloadbare versie van deze klantcase.

Meer weten? Neem contact op met Anthony!

Wil je meer informatie over deze samenwerking? Neem dan contact met ons op, dan zal Anthony u te woord staan!