WIE VAN DE DRIE…

On premise, public cloud of datacenter? Amerika, Europa of Azië?

Welke afweging maak je voor het transporteren en opslaan van bedrijfs- en klantdata?
In de praktijk zien we dat deze vraag, mede door het grote aanbod aan clouddiensten, een stuk uitdagender is geworden. De belangrijkste uitdaging is dat alles rondom data op een veilige en betrouwbare manier moet gebeuren; continuïteit is key! Daarnaast is het van belang om je af te vragen op welke wijze jouw IT zich het beste kan ontwikkelen. IT is namelijk de bepalende factor voor succes geworden. Bedrijven die de kracht van data begrijpen en daardoor sneller innoveren zullen de leiders van de toekomst zijn. Daarom hebben we de voor- en nadelen eens op een rij gezet van on site, public cloud of datacenter.

Data gaat over macht
Ook stellen we je een kritische vraag na afloop. Data wordt in de wereldwijde politiek namelijk ook gezien als ‘het nieuwe goud’, waarom gevochten wordt. Wie het in handen heeft zal er een betere concurrentiepositie door verkrijgen. Daarom wordt de roep om data Europees te beschermen steeds groter. Recent heeft Peter Batt, de hoogste Duitse ambtenaar voor IT-beleid, een oproep gedaan aan het Nederlandse kabinet om zich aan te sluiten bij de bouw van een Europees Cloudnetwerk. Rondom data is er wereldwijd dus veel aan de hand. We zijn ervan overtuigd dat data alleen maar goed beschermd kan worden als iedereen doordrongen is van het grote belang ervan.

Wat gaat jouw organisatie met waardevolle data doen?

KEUZE 1: ON SITE SERVERS – “Alles zelf doen”

Vóór 1995 bestond er geen Cloud. Alles wat met data te maken had werd onsite gehost en het werken in de IT was nog duidelijk en overzichtelijk. Informatiestromen waren minder complex waardoor het een stuk eenvoudiger was om gevoelige informatie binnen de muren van de organisatie te houden. Totdat de laptops en smartphones kwamen en er ineens op allerlei plekken data kon gaan lekken…

De reden voor bedrijven om vast te houden aan on site servers heeft vooral met het gevoel te maken zelf ‘in control’ te zijn. Iemand anders laten passen op de kroonjuwelen van de organisatie vraagt immers om veel vertrouwen. Echter is het maar de vraag of het tegenwoordig nog mogelijk is om zelf te voldoen aan alle digitale veiligheidseisen. Door de enorme groei van data, mede veroorzaakt door smartphones en allerlei nieuwe manieren van klantcommunicatie, moesten er meerdere poorten opengezet worden naar het netwerk. Het aantal firewalls is toegenomen, alleen blijkt in de praktijk dat dit lang niet voldoende is om bijvoorbeeld phising te voorkomen. Hackers zijn helaas steeds internationaler gaan samenwerken en het aantal cyberaanvallen stijgt tot recordhoogte.

Een cyberaanval kost een bedrijf gemiddeld 330.000 euro
Computable, mei 2019

KEUZE 2: PUBLIC CLOUD – “De server en dienstverlening van iemand anders gebruiken”

Public cloud is interessant voor organisaties die snel groeien en daardoor wisselende capaciteit nodig hebben. De public cloud providers, zoals Microsoft Azure, Google Cloud, Amazone Web Services maar ook ons eigen KPN, stellen een oneindige hoeveelheid rekenkracht, resources en dataopslag beschikbaar die eenvoudig zijn op- en af te schalen. Het nadeel is dat het onoverzichtelijk is waar alle bedrijfs- en klantdata exact staat opgeslagen. Ook kunnen de kosten soms behoorlijk uit de hand lopen, doordat het overzetten van bestanden en de technische ondersteuning van deze grote aanbieders over het algemeen dure rekeningen met zich meebrengt. Het voordeel is dat er veel minder beheer noodzakelijk is, de IT er flexibeler door wordt en je jouw applicaties ook wereldwijd zichtbaar kunt maken en aanbieden.

KEUZE 3: DATACENTER – “Een dedicated omgeving buiten de deur”

Datgene wat je normaal gesproken on site deed kan je ook volledig en veiliger in handen geven van een datacenter zoals Bytesnet. In een private cloud omgeving bouwen we een omgeving met eigen servers, een eigen storageomgeving, netwerkcomponenten en een virtualisatielaag. De servers worden in een afgesloten en streng beveiligde en geconditioneerde ruimte geplaatst. Dit zijn enkele belangrijke voordelen:

Continuïteit/flexibiliteit

In de meet-me-room van het datacenter zijn verbindingen van meerdere carriers aanwezig. Enerzijds betekent dat voor de klant dat er keuze is uit meerdere netwerkaanbieders, anderzijds dat er bij uitval van een netwerkverbinding het dataverkeer wordt geherrouteerd naar een andere aanbieder. Nog een ander voordeel is dat klanten hun IT-diensten eenvoudig tussen aanbieders kunnen verhuizen, zonder dat er IP-adressen omnummert moeten worden. Dat scheelt een hoop tijd.

Kennis en expertise, zowel intern als extern

Het bezoeken van een datacenter kan je bijna zien als een marktplaats. Doordat er zoveel verschillende klanten in dezelfde ruimte bij elkaar zijn, met kennis op het gebied van cloud, connectiviteit, hosting en infrastructuur, ontstaan er vaak interessante samenwerkingen en worden innovatieve trends eerder opgemerkt en besproken. Natuurlijk kunnen klanten ook 24/7 gebruikmaken van de Expert Services die door Bytesnet geboden worden.

Zijn er ook nadelen? Er zijn datacenters die slechts hosten, maar ook datacenters die echt samen met klanten nadenken over innovatie. Daarnaast is het raadzaam om te letten op de plaats waar het datacenter staat en bij wie het in handen is. Kijk maar voor welke keuze je kan komen te staan:

WIE VAN DE DRIE?

Aan wie vertrouw je jouw kritische bedrijfsdata toe?

Deze vraag wordt steeds serieuzer en heeft vooral met privacy te maken. In Amerika is er helaas sprake van ‘privacy driven by terror’ sinds de 9/11 aanslag op het World Trade Center. Dat betekent dat president Trump gebruik kan maken van de Amerikaanse wet, de Cloud act, die dicteert dat Amerikaanse techbedrijven, dus ook datacenters, hun data bij calamiteiten aan de Amerikaanse overheidsinstanties moeten overhandigen, ook als deze buiten de Verenigde Staten staan. Op dit moment zijn zo’n 25% van de Nederlandse datacenters in handen van de Amerikanen.

Hosten in China? Het kan tegenwoordig, maar het is nog wel wat omslachtig. De vraag is of het verstandig is. Patentrechten worden al jarenlang niet gerespecteerd, ook in het verleden toen er nog geen digitale wereld bestond. Privacy bestaat niet in deze totalitaire staat waar geen enkele inwoner of toerist nog vrij rond kan lopen omdat iedereen elke minuut van de dag in de gaten gehouden wordt door camera’s en sensoren.

De data in Nederland houden? Dat is best een verstandige keuze. Grote instanties, bijvoorbeeld ziekenhuizen, hosten hun data op een veilige manier bij Bytesnet op Nederlandse bodem. Veilig en betrouwbaar.

Een kritische noot tot slot

Dataveiligheid bereiken we alleen gezamenlijk. Als bijvoorbeeld patiëntgegevens van ziekenhuizen worden uitgewisseld met zorgverzekeraars dan zal deze tweede schakel er ook van overtuigd moeten zijn dat in het onderstaande plaatje minister-president Mark Rutte de veiligste keuze is. Nog los van politieke voorkeur weten we in ieder geval dat er in Europa een AVG wetgeving bestaat. Sterke schakels komen wat ons betreft tegenwoordig van eigen bodem!