Have the guts for ‘Data Dutch!’
Data is het fundament waarop de wereldeconomie tegenwoordig draait. De economische en politieke belangen rondom data zijn groot en er wordt op dit moment een behoorlijke machtsstrijd over gevoerd. Wie de data bezit speelt met de juiste kaarten. Het is als een digitale oorlog die gaat over de beschikbaarheid van data over het internet, maar ook over het feit of onze privacy nog wel bestaat. Deze voorbeelden onderstrepen dat we in Nederland onze kaarten aan het verspelen zijn:
Hoe de data machtsstrijd zorgt voor aanzienlijke kosten!
Op de AMS-IX, een van de grootste internetknooppunten ter wereld, leggen onze netwerkbedrijven, zoals telecompartijen en internet service providers, het af tegen grote internationale organisaties zoals Amazon, Netflix en YouTube. Door de enorme schaalgrootte van deze internationale grootmachten wordt steeds meer van het beschikbare vrije internetverkeer door hen benut. En dat steekt, vooral bij de telecombedrijven.
Want, jarenlang waren het de netwerkbedrijven die ‘open peering’ toepasten. Daarbij werd het dataverkeer met gesloten beurs uitgewisseld waardoor het internet razendsnel kon groeien. Het was een gezamenlijke afspraak om het data gedreven AMX-IX verkeer gratis met elkaar uit te wisselen. Doordat de Amerikaanse en Aziatische grootmachten echter een steeds groter beslag legden op dit vrije internetverkeer veranderde dit systeem. Want, hoewel iedereen juiste open peering wil behouden, met contentproviders zoals Netflix en YouTube, is de content of data van deze partijen tegenwoordig niet meer gratis. Transit providers zagen een gat in de markt en brengen extra kosten in rekening voor dit dataverkeer. Helaas wordt nu de rekening betaald voor dataverkeer van een mindere kwaliteit, want open peering is de goedkoopste, maar vooral ook de snelste route.
Het gevolg is dat inmiddels steeds meer organisaties voor de uitwisseling van het dataverkeer van de netwerkbedrijven een flink hogere maandelijkse rekening ontvangen. Het betreft niet alleen meer de eigen klanten, die meer betalen voor het internetverkeer, maar ook kleinere leveranciers van de data, zoals content- of mediaproviders, die nu ook veel meer gebruik moeten maken van transit providers.
De machtsstrijd om data resulteert in aanzienlijke kosten tegen een lagere kwaliteit voor Nederlandse bedrijven!
We verliezen de grip op onze eigen data!
Er is meer aan de hand wat onderstreept dat data over macht gaat. De wereldmacht Amerika neemt steeds meer datacenters in Nederland over, op dit moment bedraagt het al zo’n 25%. Het is een slimme manier om via onze ‘eigen grond’ toch toegang te krijgen tot vertrouwelijke en privacy gevoelige Nederlandse gegevens. Waarom we de grip verliezen? Omdat de Amerikaanse wet, de Cloud Act, dicteert dat techbedrijven, dus ook datacenters, hun data aan de Amerikaanse overheidsinstanties moeten overhandigen, ook als deze buiten de Verenigde Staten staan. Lees er desgewenst hier meer over. De conclusie van dit artikel is dat de overheid de lokale digitale economie zou moeten stimuleren.
Net zoals Netflix het wint van de NOS, wint de Amerikaanse Cloud Act het van de Europese AVG wetgeving
Have the guts for “Data Dutch!”
En oproep om niet morgen maar NU het tij te keren! De rekening betalen en onze identiteit verliezen kan niet de bedoeling zijn. Terwijl de politiek zich druk maakt over spionage van de Chinezen hebben de Amerikanen waarschijnlijk dit bericht al in handen. “Data Dutch” betekent:
Een Nederlands datacenter, in handen van een Nederlandse directie, waarbij betrouwbaarheid, veiligheid en continuïteit de drie belangrijkste sleutelwoorden zijn.
Machtig toch?