“Data power!” Dit is hoe superrekenkrachten ons vooruit helpen
Zullen we eens positief nieuws brengen in dit zeer bewogen jaar? Ik zie vanuit de praktijk dat de wereld, door superrekenkrachten en data, enorme impulsen krijgt. De veranderingen die we dit jaar met elkaar doorgemaakt hebben gaan onze huidige maatschappij permanent doen veranderen, dat is zeker. Met als drijvende kracht: Data!
De versnelling van onderzoek
Er zullen altijd mensen zijn die vanuit angst redeneren. Een antivirus ontwikkelen kost normaal gesproken twee jaar, dus laten zij zich nog niet inenten. Dat is precies het ‘oude denken’, want in het verleden was dat inderdaad zo. Wie niet in de wereld van data werkzaam is, begrijpt wellicht niet dat superrekenkracht tegenwoordig de onderzoeksresultaten versnelt bij elkaar brengt. Effectieve antivirussen komen daardoor veel eerder beschikbaar en door deze versnelling drukken we elk nieuw virus eerder de kop in. Prachtig toch? Persoonlijk ben ik er enorm trots op dat ik juist in deze bewogen periode bij een organisatie werk die de zorg en de medische wetenschap faciliteert om grote stappen te zetten.
Van “to teach” naar “to learn in het kwadraat”
Vanuit de oertijd hebben mensen in kleine groepen van elkaar geleerd. Tegenwoordig is dat compleet anders. Vooruitgang komt niet alleen uit les geven, maar vooral uit het beschikbaar komen van data, door steeds intelligentere systemen. De CoronaMelder app is daar het meest bekende en gebruikte voorbeeld van. De wetenschap leert door de analyses van al meer dan 4 miljoen Nederlanders die deze app geïnstalleerd hebben. Het versnelde leren kan echter alleen maar plaatsvinden door superrekenkrachten beschikbaar te stellen. Dit jaar hebben we daarom ook extra geïnvesteerd in high performance computing: superrekenkracht waarmee artsen en wetenschappers grote hoeveelheden data kunnen verwerken, wat nodig is bij het onderzoek naar corona. Meer hierover kun je teruglezen in dit artikel van “Friends in Business.”
Van harde lessen naar een gezondere wereld
In het voorjaar van dit jaar kreeg Nederland met het coronavirus te maken. We besloten toch om vakantie te vieren en te feesten in de zomerperiode. Het gevolg was de bekende ‘tweede golf’, waardoor het samen kerst vieren onder druk kwam te staan. Dit gaat niet over de rol van ‘goed’ of ‘slecht’, maar wel over het feit dat data helpt om vanuit eerdere ervaringen ergens beter mee om te gaan. In Nederland hadden we die ervaring niet. De landen die eerder met SARS- en MERS-virussen te maken hadden reageerden ingrijpender en deden eerder de hele maatschappij tijdelijk op slot. Zij wisten beter welke maatregelen een positief effect zouden hebben. Neem van mij aan dat superrekenkracht en data in de toekomst voor betere beslissingen gaan zorgen. Vanuit eerdere ervaringen berekenen computers welk scenario op welk moment het beste is om uit te voeren. De verantwoordelijke mens neemt op basis hiervan een door data gefundeerde beslissing, niet op basis van denken, maar op basis van zeker weten. Daarin zit het grote verschil.
Het uitstellen van de komst van COVID-20?
In een glazen bol kijken kan ik niet. Wel is het aannemelijk dat de positieve inzet van data en superrekenkracht ervoor zorgt dat mogelijke nieuwe uitbraken eerder worden opgemerkt. Tijdens COVID-19 bleken er medicijnen te bestaan die een remmende werking hadden, alleen kwam de medische wetenschap daar pas in de loop van de tijd achter. Superrekenkrachten kunnen deze onderlinge relaties en verbanden bij een volgende uitbraak eerder leggen om een uitbraak versneld tegen te gaan.
Data raakt iedereen
Voorspeld wordt dat mensen in de toekomst steeds meer hun eigen gezondheid kunnen analyseren, bijvoorbeeld met een MRI-scanner, die zo groot is als een mobiel, waar je zelf jouw gezondheid mee analyseert. Misschien wordt het wel de spiegel waar je tegen blaast en jou op basis van je adem vertelt of je beter thuis kunt blijven. Wat het ook gaat worden, zeker is dat al die data van mensen de wereld vooruithelpt, ons langer laat leven en gezonder maakt. Dat is wat ik ‘’data power” noem!
Michael Arbman
E-book
Download 'Data Science Insights into AI Processing', het e-book voor startende datawetenschappers en analisten, nu gratis.
E-book download
Vul het formulier in om het e-book te downloaden.Meer weten? Neem contact op met Michael!
Wil je meer informatie over onze oplossingen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!